Obecna pandemia nieco nas rozleniwiła. Rzadziej spacerujemy, uprawiamy sport lub ćwiczymy, a także rozmawiamy z innymi ludźmi. Częściej za to wynagradzamy sobie wszelkie smutki i stresy słodkościami. Wszystko to niekorzystnie wpływa na sprawność naszego mózgu. Dowiedz się, jak poprawić pamięć i koncentrację.
Niestety, im mniej bodźców stymulujących mózg do wytężonej pracy tym gorsza jego kondycja. Dodatkowo wypełnianie swojego dziennego jadłospisu produktami bogatymi w nasycone kwasy tłuszczowe oraz cukier zwiększają ryzyko nie tylko nadciśnienia czy chorób z układem sercowo-naczyniowym, ale zwiększa ryzyko cukrzycy i Alzheimera. Zweryfikuj zatem swoją dotychczasową dietę i koniecznie wyeliminuj niezdrowe i bezwartościowe przetworzone jedzenie. Zastąp je następującymi.
Paliwo dla mózgu – glukoza
Głównym źródłem energii, który daje nam szybkiego kopa do działania, jest glukoza. Nie oznacza to jednak, że od teraz mamy zapychać się słodyczami. Jest zupełnie odwrotnie. Pamiętajmy, że cukry proste dają zastrzyk szybkiej energii, ale po chwili czujemy senność i zmęczenie. Dlatego zamiast słodyczy warto na co dzień spożywać chleby razowe i kasze, które zaopatrzą nas nie tylko w glukozę, ale i wiele cennych składników mineralnych i witamin.
Pamiętajmy również, że nadmiar kalorii i cukru może przyczynić się do podwyższenia triglicerydów, które mogą wywierać negatywne skutki na pracę mógu.
Orzechy i pestki
Warto do swojego codziennego menu włączyć orzechy i pestki, które są kopalnią licznych składników odżywczych, kwasów omega-3 (np. orzechy włoskie), a także świetnie usprawniają pracę mózgu i układu nerwowego. Stanowią również zdrowe źródło tłuszczów oraz zawierają potas, wapń, cynk, magnez, żelazo, fosfor, a także szereg witamin, w tym E, która przeciwdziała rozwojowi wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.
Koniecznie włącz do diety olej lniany, oliwę z oliwek, pestki dyni czy słoneczka, a także orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie czy laskowe.
Warzywa i owoce
Nie ma chyba warzyw, których nie można by polecić, aby usprawnić pamięć i koncentrację. Pomidory, ogórki, sałata, rzodkiewka, szpinak, marchew, seler, pietruszka, por czy cukinia powinny stale gościć w twoim menu. Z owoców natomiast warto sięgać po maliny, jagody, porzeczki, truskawki i borówki. Te mają znacznie mniej cukrów prostych za to ogrom antyoksydantów, które wspierają nie tylko mózg, ale i cały organizm. Co więcej, bogactwo witaminy C wpiera odporność.
Czekolada gorzka
Warto również sięgać po czekoladę gorzką lub kakao. Oba produkty dostarczą ogromną dawkę magnezu, który świetnie wpływa na układ nerwowy. Istotne jest jednak, aby nie przesadzać z ilością.