Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
Zdrowie
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie

Kiszonki są uznawane za naturalne probiotyki, to skarbnica witamin i minerałów. Co warto wiedzieć o kiszonych ogórkach, kapuście, cukinii, burakach? Dlaczego warto kisić różne warzywa? Sprawdźmy!

Właściwości odżywcze kiszonek – co zawierają?

Zmiany chemiczne, jakie zachodzą w warzywach podczas procesu kiszenia, zmieniają ich smak, polepszają wartości odżywcze i zdrowotne. Jakie są podstawowe właściwości kwaszonych warzyw? Kiszonki zaliczane są do tzw. superfoods, gdyż zawierają:

  • witaminę A – bierze udział w procesie widzenia, wzmacnia układ immunologiczny, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i wpływem wolnych rodników,  utrzymuje skórę, włosy i paznokcie w dobrej kondycji,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3) – m.in. odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, 
  • witaminę C – uczestniczy w przemianach metabolicznych, usuwa wolne rodniki. Proces fermentacji sprawia, że kiszonki nie tracą witaminy C (mają jej tyle samo, co świeże warzywa),
  • witaminę E – to silny przeciwutleniacz, chroni komórki przed starzeniem się, wspiera pracę mięśni,
  • witaminę K – wspomaga układ krążenia, chroni przed niedokrwistością, usprawnia krzepnięcie krwi i ma wpływ na gospodarkę wapniową organizmu.

W kiszonkach znajdziemy też pokłady magnezu, wapnia, fosforu, potasu. Rozwijają się w nich dobroczynne bakterie kwasu mlekowego (jego stężenie w danej kiszonce może wynosić 0,8 – 1,7%), które odpowiadają za trwałość tej zdrowej żywności szczelnie zamkniętej w słoikach. Kwaszone warzywa mają też sporo błonnika, który wspiera proces trawienia i zapewnia uczucie sytości. 

Dlaczego warto jeść kiszone warzywa? Zalety kiszonek

Kiszenie warzyw z roku na rok zyskuje coraz więcej zwolenników – ta tradycyjna metoda przechowywania żywności jest znana od wieków i niesie ze sobą szereg korzyści. Zakonserwowane w ten sposób warzywa są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe.

Kiszonki wspierają gospodarkę kwasowo-zasadową. Są niezastąpione w odbudowie mikroflory jelit, warto sięgać po nie w trakcie antybiotykoterapii. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego te naturalne probiotyki wspomagają układ immunologiczny, zmniejszając ryzyko zachorowania na infekcje sezonowe. 

Kiszone warzywa wspierają wydzielanie kwasów żołądkowych, ułatwiając trawienie. Regularnie spożywane niwelują niestrawność, zapobiegają zaparciom i zmniejszają poziom cholesterolu. Co więcej, proces fermentacji sprawia, że kiszonki tracą cukier – są mniej kaloryczne, możemy więc zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia! Przykładowo, średni ogórek kiszony ma tylko 12 kcal, a mała miska kapusty kiszonej (200 g) jedynie 36 kcal.

Najzdrowsze kiszonki to te domowej roboty, przygotowane w szklanych słoikach lub drewnianych beczkach (nic nie dorówna smakowi samodzielnie ukiszonej kapusty lub ogórków). Niestety kiszonki pochodzące z masowej produkcji dostępne na sklepowych półkach w supermarketach nie są już tak zdrowe, gdyż mają dodane przez producentów liczne wzmacniacze smaku, konserwanty i różne substancje, które przyspieszają fermentację. 

Warto dodać, że im więcej cukru zawierają warzywa, tym łatwiej się zakwaszają. Tak więc szczególnie podatne na kiszenie są buraki cukrowe, kukurydza, ziemniaki. Warto kisić też kapustę, ogórki,  kalafiory, marchew, cebulę, czosnek, paprykę, fasolkę szparagową, cukinie, bakłażany. Oczywiście procesowi kiszenia możemy poddać nie tylko warzywa, ale i owoce np. cytryny, jabłka, gruszki, śliwki.

Kto musi uważać na kiszonki?

Mimo mnóstwa niezaprzeczalnych zalet kwaszonych warzyw, nie każdy może czerpać moc korzyści z ich spożywania. Niektóre choroby sprawiają, że pewne osoby muszą ograniczyć jedzenie kiszonek (np. kamica szczawianowo-wapniowa, nadciśnienie, wrzody). 

Mamy nadzieję, że zachęciliśmy was do samodzielnego przygotowania kiszonek i spożywania ich przez cały rok. Warto zaszczepić miłość do kwaszonych warzyw dzieciom, karmiąc je nimi od najmłodszych lat.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak długo dziecko powinno pić mleko matki?
Jak długo dziecko powinno pić mleko matki?
Mleko matki to najlepsze, co można dać dziecku – co do tego nie ma wątpliwości. Tylko jak długo warto karmić […]
Kurtkę robocza – jak wybrać taką, która zapewni zarówno komfort, jak i ochronę?
Kurtkę robocza – jak wybrać taką, która zapewni zarówno komfort, jak i ochronę?
Odkryj kluczowe czynniki, które powinieneś wziąć pod uwagę przy wyborze kurtki roboczej. Dowiedz się, która z nich zapewni Ci optymalny komfort i niezbędną ochronę podczas pracy.
Serce sportowca – czy zmiany zachodzące w układzie sercowo-naczyniowym pod wpływem regularnego wysiłku fizycznego mogą być groźne dla zdrowia?
Serce sportowca – czy zmiany zachodzące w układzie sercowo-naczyniowym pod wpływem regularnego wysiłku fizycznego mogą być groźne dla zdrowia?
Systematyczne badania, odpowiednia dieta i czas na odpoczynek mogą znacząco wpłynąć na zagrożenia chorób serca wynikające z uprawiania sportu. 
Ostatnie wpisy