Mleko matki to najlepsze, co można dać dziecku – co do tego nie ma wątpliwości. Tylko jak długo warto karmić piersią?
Karmienie piersią jest bardzo ważne dla rozwoju nowonarodzonego dziecka. Oczywiście, jeśli zdarzy się, że świeżo upieczona mama nie może karmić, wówczas dostępne są specjalne mieszanki, które zastąpią jej mleko. Nie ma jednak żadnych wątpliwości, że mleko matki jest najlepszym, co można dać maleństwu.
Współcześnie kobiety są bardziej świadome tego, jak ważne jest karmienie piersią. Zanim przejdziemy do niezwykłych właściwości samego mleka, warto też podkreślić ogromną bliskość i więź rodzicielki z potomkiem, która tworzy się właśnie podczas karmienia. Nie bez powodu niektóre maluszki uwielbiają poleżeć przy swojej mamie, by czuć jej zapach. To działa uspokajająco i daje dziecku poczucie bezpieczeństwa.
Najnowsze zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia podają, by matka karmiła dziecko swoim mlekiem przynajmniej przez pół roku. Trzeba także wiedzieć, że w tym okresie jej mleko wystarczy – nie ma potrzeby wprowadzania innych produktów żywnościowych. Dietę należy rozszerzać po 6. miesiącu (a nie jak kiedyś mówiono, że po 4.). Mleko mamy jest tak dostosowane do potrzeb maleństwa, że w pełni zaspokaja głód oraz pragnienie.
Mleko mamy jest idealnie dopasowane do potrzeb maleństwa. Tak stworzyła nas matka natura. Specjaliści są zgodni co do tego, że mimo najnowszych technologii nie udało się stworzyć tak wartościowego mleka modyfikowanego jak naturalne mleko mamy. Oczywiście powstałe mieszanki również zaspokajają potrzeby dziecka (mamy, które nie mogą karmić, nie muszą i nie powinny się martwić), jednak do ideału im trochę brakuje. Mleko z piersi jest lekkostrawne, poza tym zawiera przeciwciała matki, dzięki czemu maleństwo nabywa naturalnej odporności i rzadziej choruje. Pokarm kobiecy jest źródłem wielu mikroelementów oraz witamin, tak potrzebnych do rozwoju maleństwa. Dzięki niemu dziecko doskonale się rozwija umysłowo i psychoruchowo.
Badania dowodzą, że dzieci, które były karmione piersią rzadziej chorują na otyłość czy cukrzycę. Warto dodać, że i dla mam ma ono wiele korzyści – okazuje się bowiem, że dzięki temu nie tylko szybciej pozbywają się nadprogramowych, pozostałych po ciąży kilogramów, ale też są mniej narażone na raka piersi czy jajników.
Karmienie piersią jest bardzo wygodne dla kobiet. Mama gotowe mleko ma „zawsze przy sobie”, więc może nakarmić swoje maleństwo, gdy tylko ono tego potrzebuje. Jest to także bez wątpienia spora oszczędność, bowiem modyfikowane mieszanki nie należą do najtańszych.
Noworodek zazwyczaj powinien być karmiony co trzy godziny. Szacuje się, że w ciągu doby powinien jeść minimum 8 razy. Zazwyczaj dzieci same jednak decydują o tym, kiedy chcą jeść i warto im w tej kwestii zaufać.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by karmić dziecko przez minimum pierwsze pół roku od jego urodzenia. Trzeba jednak wiedzieć, że do roku mleko jest podstawą w żywieniu dziecka. Dlatego wielu specjalistów zaleca, by w miarę możliwości kontynuować karmienie przynajmniej do 12. miesiąca życia potomka. Czy dłużej? To jest kwestia raczej indywidualna, pozostawiona do wyboru samym mamom. Są kobiety, które uważają za wartościowe przystawianie do piersi nawet kilkulatków. Inne mamy z kolei sądzą, że po roku ich potomek nie potrzebuje już karmienia piersią. Dlatego głównym zaleceniem jest pierwsze 6 miesięcy, później to kobieta sama decyduje o tym, czy przejść na mieszankę modyfikowaną, czy nie. Nie istnieje górna granica podawania dziecku własnego mleka.
Zdjęcie główne: Deksbakh, źródło: stock.adobe.com